Perşembe, Mayıs 01, 2008

Gidalarin renklerinin dili!



Renkler sadece yiyecekleri hos gostermez. Renklerine gore ozel besleyicilikleri vardir. Iste renklerine gore gidalarin yararlari... Unutulmamasi gereken ise, bir yiyecegin rengi daha koyuysa daha fazla besleyici oldugu...


KirmiziKirmizi renkli yiyecekler likopen bakimindan zengin ve anser riskini azaltiyor. Kirmizi renkli yiyeceklerin basinda domates, karpuz, pembe greyfurt sayilabilir.
Mora yakin yiyecekler de, ayni ozellige sahiptir. Uzum, bogurtlen, ahududu ve kirmizi elma bu tur yiyeceklerin basinda gelir.

Portakal sarisiBu tur yiyecekler alfa ve beta keroten iceriyor, kanserin yayilmasini onyeici ve hucreleri yenileyici.. . Havuc, mango, kis meyveleri ve tatli patates.

Sari ve portakal sarisi Bu tur yiyecekler basta C vitamini olmak uzere hucreleri koruyor ve beta-kriptoksin gibi bir cok bagisIklikla ilgili mineraller iceriyor. Portakal, yesil fasulye ve avakado bu grupta aniliyor.

Sari ve yesil Bu tur yiyecekler lutein, keraten iceriyor ve goz sagligi icin yararli.Ispanak ve diger yesil sebzeler, taze misir, yesil fasulye, taze baklagiller ve avakado bu tur yiyeceklere ornek.

YesilYesil renkli yiyecekler ise, genlerin bozulmasini engelliyor, kemik kanserine ve diger kanserlere karsi onleyici ozellik tasiyor. Brokoli, bruksel lahanasi, karnibahar, lahana bu tur besinlerin basinda geliyor.

Beyaz/YesilBu tur yiyecekler hucrelerin ince zarini koruyor. Sogan, sarimsak, kereviz, armut bu grupta yer aliyor.


Hiç yorum yok: